HomeВирощування овочівЯк виростити найсмачніші баклажани
Як виростити найсмачніші баклажани

Як виростити найсмачніші баклажани

Різноманітність розмірів, форм і кольорів баклажана розповідає про його незмінну популярність. Родом з Індії, де він росте в дикому вигляді, він культивується в Південно-Східній Азії протягом тисяч років.

У Європі баклажан поширився у 8 столітті через маврів, які привезли його в Іспанію, Сицилію та південну Францію через Північну Африку. У сонячному сухому кліматі Середземноморського басейну баклажани знайшли чудові умови для вирощування, яким вони віддають перевагу, і незабаром потрапили в класичну кухню регіону.

Класичний баклажан насичено-фіолетовий і грушоподібний, але коли ви вирощуєте власний, ви можете спробувати інші кольори і форми, від подовженої лавандово-білої Казки до круглої, фіолетово-рум’янистої Рози Б’янки. Але щоб досягти успіху з баклажанами, вам потрібно забезпечити їм стабільно теплі умови для вирощування протягом щонайменше трьох місяців. Баклажани, що ростуть у холодному ґрунті або піддаються прохолодній погоді, будуть псуватися і потенційно страждати від комах і хвороб.

Посадка баклажанів

Посадка баклажанів

Дайте баклажанам початок вегетаційного періоду, посіявши їх у приміщенні, за шість-дев’ять тижнів до останніх заморозків. Замочіть насіння на ніч, щоб стимулювати проростання та посійте їх на глибину 7 мм у пухкий дрібий грунт, наприклад вермикуліт. Використовуйте нижнє тепло, щоб підтримувати температуру ґрунту від 25 до 30 градусів протягом 8-10 днів, необхідних для проростання.

Пересадіть розсаду в окремі горщики, як тільки пагони досягнуть 7 сантиметрів. Коли температура повітря на вулиці вночі перевищує 10 градусів, поступово виставляйте їх на вулицю, щоб загартувати. Продовжуйте пересаджувати розсаду в більші горщики, дочекавшись, поки повітря на вулиці і грунт прогріються принаймні до 20 градусів.

Спробуйте вирощувати баклажани на піднятих грядках, які навесні швидко прогріваються. Рослини, яким достатньо місця, здоровіші та продуктивніші, тому розміщуйте їх на відстані 70-90 сантиметрів один від одного в усіх напрямках. Добре полийте, насипте 1-2 склянки компосту навколо кожної рослини і обережно ущільніть грунт.

Баклажани також хороші для вирощування в контейнерах, з однією рослиною на 20 літровий горщик.

Вирощування баклажанів

Відразу після пересадки мульчують і обережно вручну видаляють всі бур’яни, що вторгаються. Пересаджуйте ранню культуру, наприклад салат, між пересадками баклажанів. Коли з’являться перші квіти, відщипніть їх. Крім того, що рослина розвиває кілька плодоносних гілок, це спонукає рослину витрачати більше енергії на створення листя і коріння замість одного великого плоду. Щоб рослини залишалися у вертикальному положенні, а плоди чистими й неушкодженими, підтримайте рослини жердинками.

Вирощування баклажанів

Необхідно провести прополку навколо молодих саджанців. Бур’яни будуть конкурувати з баклажанами до тих пір, поки не настануть теплі літні температури. Прибирайте бур’яни, регулярно вириваючи вручну або ретельно прополюючи мотикою або культиватором. Після того як грунт прогріється, можна використовувати мульчу з соломи або компосту. Зрізана трава також є хорошим бар’єром проти бур’янів.

Проблеми з баклажанами

Блохи, які роблять багато крихітних дірочок у листках, є найгіршим шкідником баклажанів. Щоб уникнути цієї проблеми, тримайте рослини в приміщенні до початку літа або накрийте рослини на відкритому повітрі плаваючим укриттям рядків або присипте листя каоліновою глиною (повторно нанесіть її після дощу). Якщо рослини заражені, обприскування може знищити популяцію бліх і врятувати ваші рослини. Коли баклажани вирощують у контейнерах, які знаходяться принаймні на півтора фута від землі, блохи, здається, не так легко їх знаходять.

Ручне збирання та знищення жовто-чорно-смугастих колорадських жуківі жовті маси яєць, які вони відкладають на нижній стороні листків. Ручний збір також ефективний для помідорів, 4-дюймові зелені гусениці з білими смугами. Не знищуйте тих, що вкриті крихітними білими коконами; вони містять паразитичне потомство корисної оси-браконіди. Крихітні павутинні кліщі викликають жовто-крапчасте листя; боротися з цими шкідниками, збиваючи їх з рослини розпиленням води.

Найпоширенішою хворобою баклажанів є вертицильоз. Уникайте цього, висаджуючи стійкі сорти та чергуючи культури.

Розміщення аграрного полотна над розсадою відразу після посадки має подвійну користь: воно утворює фізичний бар’єр між рослинами та комахами-шкідниками, а покриття рядків діє як теплиця, нагріваючи повітря навколо рослин вище температури навколишнього середовища. Цей легкий нетканий матеріал можна драпірувати безпосередньо на рослини або натягувати над рядком, підтримуючи дротяними обручами.

Збір врожаю баклажанів

Збір врожаю баклажанів

Збирайте баклажани, коли шкірка придбає високий блиск. Щоб перевірити, натисніть на шкіру. Якщо поглиблення не відновиться, цей плід готовий до збору врожаю. Щоб зібрати врожай, зріжте баклажани з рослини за допомогою секаторів, не ушкоджуючи капелюшок і близько 3 сантиметрів стебла. Слідкуйте за невеликими колючками, які вистилають стебла та капелюшок деяких сортів, оскільки вони є подразниками шкіри.

Баклажани зберігаються в холодильнику протягом двох тижнів. Якщо ви розрізаєте плід баклажана і виявите, що насіння всередині коричневі, це означає, що плоди не найкращі, а смак може бути гірким. Найкращий спосіб уникнути цього — збирати плоди на молодих сторонах, коли вони становлять від третини до двох третин їх повністю зрілого розміру.