HomeВирощування зеленіЯк виростити м’яту
Як виростити м’яту

Як виростити м’яту

М’ята — багаторічна трав’яниста рослина з квадратними чотиригранними стеблами з супротивними листками і дрібними квітками.

Більшість видів м’яти розповсюджуються, утворюючи товстий килим із розлогих повзучих підземних стебел прямо під поверхнею землі. Ось чому ви завжди повинні розсаджувати м’яту у контейнери — навіть у саду — щоб вона не заполонила собою усе. Над землею рослини утворюють прямостоячі стебла висотою 40-70 см.

Сорти м’яти

Рід Mentha має багато сортів, і варто вирощувати кілька сортів, оскільки так багато страв смачніші з різними відтінком м’яти. Тоді як перцева м’ята і м’ята звичайна є найбільш знайомими, садівники також можуть вирощувати пухнасту яблучну м’яту, апельсинову м’яту та популярну шоколадну м’яту.

Вирощування м'яти

Вирощування м’яти

Усі сорти м’яти воліють прохолодного, вологого місця в півтіні, але також будуть рости і на повному сонці. М’ята дуже відрізняється в залежності від якості насіння. Замовляйте рослини з авторитетного джерела або відвідайте розплідник, щоб знайти рослини, смак і аромат яких вам сподобаються.

Одна рослина кожного сорту, який ви виберете, незабаром забезпечить більш ніж достатньо м’яти для домашнього використання — велика проблема полягає в тому, щоб м’ята не заполонила всі простори. Щоб уникнути цього, на відкритому грунті висаджуйте м’яту в ємності без дна, які мають глибину не менше 40 сантиметрів і заглиблені в землю так, щоб 4-5 сантиметрів виступали над поверхнею ґрунту, або садіть над землею в вазонах або діжках.

Збір врожаю м’яти

Обрізати листя або гілочки за потребою. Щоб зібрати урожай у великій кількості, зріжте стебла з точністю до сантиметра або близько того над землею. Залежно від тривалості сезону можна збирати кілька врожаїв. Повісьте м’яту вільними пучками для висихання на повітрі або висушіть окремі листя на підносі в дегідраторі для їжі. Заморозьте урожай м’яти на потім у вакуумних пакетах.