HomeВирощування зеленіЯк виростити базилік, щоб зробити ідеальне песто
Як виростити базилік, щоб зробити ідеальне песто

Як виростити базилік, щоб зробити ідеальне песто

Немає нічого кращого за смачне домашньє песто, і якщо ви давно хочете підняти свій рецепт на нову висоту, вирощування власного базиліка може бути ідеальним рішенням. Поряд із заощадженням грошей на купленому у магазині базиліку, цю популярну зелень можна легко вирощувати вдома протягом всього року.

Існує ціла купа різноманітних сортів, хоча солодкий базилік є найпоширенішим. Маючи глянцеві листя та колоски білих квітів, він має тонкий аромат анісу та виростає у висоту від 30 до 60 сантиметрів. Наявні сорти можуть похвалитися унікальними відмінностями: від їх зовнішнього вигляду (є фіолетово-листяні типи, такі як Темний Опал та Червоний Рубін), до їх розміру та смаку (деякі мають нотки кориці, гвоздики, лимона та лайма).

Якщо ви готові додати цю зелень у свій власний сад – і використати її для виготовлення песто, салатів або томатних страв – читайте донизу наш корисний посібник з вирощування власного базиліка.

Поради щодо вирощування базиліка

Поради щодо вирощування базиліка

Можна вирощувати базилік в приміщенні в окремих горщиках. Можна сіяти насіння на вулиці, коли закінчуються морози, та земля вже прогрілася, або купуйте саджанці та саджайте їх. Якщо ви заводите рослини в приміщенні, обирайте тепле місце для розташування горщиків, оскільки це дуже теплолюбна рослина, яка не сприймає холоду та протягів. Посадіть базилік на повному сонці, у добре дренованому грунті, збагаченому компостом, витриманим гноєм або іншими органічними добривами. Відстань між кущами має бути близько 30 сантиметрів.

Базилік потребує достатню кількість води. Мульчуйте кущі базиліка, щоб утримати вологу після прогрівання ґрунту. Часто прищипуйте рослини, щоб заохочувати кущистий ріст, і регулярно збирайте квіткові головки, щоб рослини вкладали свою енергію у виробництво листя.

Виростіть кілька кущів базиліка в контейнерах, щоб ви могли перенести їх у приміщенні перед осінніми морозами. Або здійсніть другий посів на свіжому повітрі в червні, щоб невеликі рослини проросли та ви викопаєте їх та принете в приміщення на зиму. По мірі наближення морозу ви також можете обрізати кілька кінцевих пагонів рослин у саду та укорінити їх у воді, щоб пізніше їх розсадити.

Базилік може зазнавати різних грибкових захворювань, включаючи в’янення фузаріону, сіру цвіль і чорну пляму. Уникайте цих проблем, чекаючи посадки на вулиці доти, поки грунт добре прогріється.

Правильний шлях до врожаю базиліка

Правильний шлях до врожаю базиліка

Почніть використовувати листя, як тільки рослина буде достатньо великою. Зберіть з верхівок гілок, обрізаючи кілька сантиметрів. Поводьтеся з базиліком делікатно, щоб не посиніло і не почорніло листя.

Можна висушити на повітрі сухий базилік невеликими пухкими пучками, але він найбільше смачний та корисний, коли зберігається при заморожуванні. Щоб заморозити базилік, перетираємо листя в блендері або кухонному комбайні, додаючи води, за потребою, для отримання густого, але наливного пюре. Висипте пюре в лотки для люодяних кубиків і заморозьте, потім викладіть їх і зберігайте в мічених морозильних пакетах для використання, за потреби додаючи в соуси, супи і песто.

Песто (вершкова суміш з протертого базиліка, часнику, тертого сиру та оливкової олії) тривалий час зберігатиметься в холодильнику з шаром оливкової олії зверху.

Як готувати з базиліком

Як готувати з базиліком

Ця широко використовувана зелень підсилює смак помідорів, перцю, баклажанів. Базилік чудово смакує в соусі для спагетті та соусі для піци. Він також відмінно підходить для рибних або м’ясних страв, добре поєднуючись з лимонним чебрецем, петрушкою, цибулею або часником. Спробуйте додати його в смажену картоплю або в страви з запечених овочів.

Свіже листя базиліка дуже смачне в салатах. Використовуйте ароматизовані сорти із запахом лимона та лайма у свіжих фруктових салатах і компотах. Базилік також є основним інгредієнтом тайської та в’єтнамської кухні. Такі сорти, як Siam Queen, надають цим стравам найбільш автентичний смак. Базилік з оцтами добре підходить для заправки салатів. Зроблені з фіолетовим базиліком салати, як барвисті, так і смачні.