HomeВирощування овочівЯк вирощувати часник
Як вирощувати часник

Як вирощувати часник

Жоден інший овоч не є таким простим для вирощування. Часник легко росте, чудово смакує і займає мало місця. Навіть ті, у кого маленькі сади, можуть виростити достатньо, щоб бути забезпеченими часником протягом значної частини року.

Все, що вам потрібно зробити – це посадити правильні сорти в потрібний час і в потрібний грунт. Потім збирайте урожай, коли прийде час, і зберігайте правильно.

Вибір видів часнику

Якщо ви заглянете в каталог, ви знайдете десятки різновидів, але для загальних цілей найголовніша різниця – між м’якостеблові та твердостеблові.

Вибір видів часнику

Свою назву м’якостеблові отримують через те, що зелень рослини відмирає, не залишаючи нічого, крім цибулини та гнучких стебел, які легко заплести. Твердостеблові сорти мають жорстке стебло в центрі, яке закінчується красивою квіткою – або гроном маленьких цибулин – і потім висихає до жорсткої палички, що робить плетіння неможливим.

М’якостебловий часник найлегше вирощувати в теплих регіонах. Він тримається довше, ніж твердостеблові сорти, але він менш витривалий щодо низьких температур. Твердостеблові сорти найкраще там, де справжня зима, оскільки вони більш уразливі до жари – або просто відмовляються квісти в теплих кліматичних умовах.

Розумно отримати запас насіння з ринку місцевого фермера.

Посадка часнику

Посадка часнику

Близько середини осені посадіть цибулинки часнику в пухкий, родючий грунт, очищений від бур’янів. Вставте цибулинки корінцем вниз, приблизно на 25 сантиметрів одна від одної, у всі боки, закопуючи в землю приблизно на 5 сантиметрів. Як тільки вийдуть зелені пагони, треба мульчувати грунт навколо них соломою. Після того, як сильна заморозка вб’є пагони, проведіть мульчування по всій грядці.

Навесні приберіть мульчу, коли з’являться нові пагони. По необхідності можна додати добрива. Вчасно видаляйте бур’яи. Поливайте лише в тому випадку, якщо ґрунт сухий на 5 і більше сантиметрів вниз, ніколи не заливаючи воду в самі рослини.

Зрізання чесночних зелених пагонів

Зрізання чесночних пагонів

Існує думка, що треба зрізати квітучі пагони часнику твердостеблових сортів, щоб вони не черпали енергію з цибулин. Але є й протилежне ставлення, яке стверджує, що зрізання пагонів ні на що не впливає.

Ну, це насправді не дуже нас турбує. Ніжні молоді пагони часнику смачні, а пухкі квіти чудово виглядають у вазі. Але ми провели експеримент, посадивши два ряди по 30 рослин у кожному ряду і посадивши однаковий сорт в обох. Коли часник був напіврослим, ми починали різати пагони, але тільки з одного ряду рослин. Під час збирання врожаю, після обрізки, ми отримали 5 кілограм часнику з обрізаного ряду та 6,5 кілограмів з того, що ми залишили в спокої. Так що вирішувати різати чи ні – вам.

Якщо ви любите їсти пагони часнику, не чекайте, поки вони стануть великими. Для найкращого смаку пагони мають бути від 15 до 20 сантиметрів заввишки.

Збирання урожаю часнику

Збирання урожаю часнику

Сорти часнику поділяються на ранні, середньосезонні та пізні, залежно від кліматичної зони та погоди протягом вегетаційного року. Тепло пришвидшує їх визрівання, холод уповільнює. Хоча вікно збору врожаю широке, якщо ви плануєте їсти часник свіжим, воно вузьке, якщо ви хочете забезпечити максимальний термін зберігання.

Цибулини готові, коли більшість нижніх листків підсохли. Верхні ще будуть виглядати зеленими. “Висмикнути цибулини” зазвичай описує досить грубий спосіб збирання урожаю часнику, але треба діяти ніжно та оборежно. Їх головки ніжніші, ніж здаються.

Вибирайте похмурий день, коли ґрунт сухий. Розпушіть грунт вилами, потім підніміть їх з ряду і помістіть у плоский носій.

Затвердіння часнику

Затвердіння часнику

Нехай цілі рослини висохнуть в один шар на непрямому сонці, де тепло, але не жарко. Коли зовнішня шкіра підсохне, змийте якомога більше бруду і обріжте коріння. Трохи поспішіть, якщо ви плетете стебла часнику. Якщо ви зачекаєте, поки вони повністю висохнуть, вони мають тенденцію до розтріскування і розриву плетінки.

Готовий часник все одно буде виглядати брудним порівняно з тим, що пропонують придбати в супермаркеті. Залиште це так, оскільки подальше очищення може скоротити термін зберігання. Якщо ви не можете переносити те, як це виглядає, спробуйте зняти зовнішній шар лушпиння.

Зберігання часнику

Зберігання часнику

Ідеальна температура – від 12 до 20 градусів Цельсію, з помірною вологістю та хорошою циркуляцією повітря, на світлі, але вони повинні знаходитися поза сонцем. Досить добре зберігати урожай часнику у ізольованій шафі. Не можна зберігати часник у холодильнику (надлишок холоду та вологи призводить до проростання) та у поліетиленових пакетах, які можуть спричинити загнивання часнику.