HomeДомашня кухняЯк приготувати полуничний джем – швидкий та простий спосіб
Як приготувати полуничний джем - швидкий та простий спосіб

Як приготувати полуничний джем – швидкий та простий спосіб

Полуничний джем – одне з простих задоволень життя! Дізнайтеся, як швидко приготувати ідеальний полуничний джем щоразу.

Рецепт полуничного джему

  • Підготовка: 40 хв
  • Час приготування: близько 40 хв

Для приготування варення вагою 3 кг (у мене вийшло 6 баночок по 480 мілілітрів об’ємом) вам знадобиться:

Продукти:

  • 2,5 кг полуниці
  • 2 кг цукру
  • 16 грамів (2 пакетика) агар-агару

Знаряддя:

  • Нержавіюча або скляна кастрюля об’ємом 5 літрів
  • Блендер
  • Силіконовий вінчик або дерев’яна ложка для помішування
  • Банки та кришки)

Приготування полуничного джему

  1. Спочатку підготуємо ягоди. Для цього вимиті, цілі, неушкоджені полунички позбавляємо звостиків плодоніжок та перемолюємо у блендері.
  2. Отриману полуничну масу переливаємо у кастрюлю.
  3. Змішуємо цукор з агар-агаром.
  4. Додаємо цукор до полуничної маси. Перемішуємо
  5. Ставимо на невеликий вогонь.
  6. Варимо до закипання постійно поміщуючи (якщо не помішувати, джем пригорить до дна та боків кастрюлі).
  7. Після закипання даємо поваритись близько 10 хвилин постійно помішуючи.

Джем готовий! Можна закатувати у банки.

Поради щодо закатки у банки

Перед використанням важливо простерилізувати банки, щоб видалити бактерії та інші забруднення.

Помийте банки в гарячій воді, потім ставте банки у стерілізатор. Замість стерилізатора я використовую водяну баню. У кастрюлю стелю рушник, ставлю банки, наповнені гарячою водою, заливаю води та ставлю на вогонь. Замочіть кришки в окропі на кілька хвилин перед закриванням банок.

  • Гаряче варення завжди розливайте в гарячі банки.
  • Наповніть банки до краю, щоб дати можливість усадки при охолодженні.
  • Для тривалого зберігання накрийте кришками, що загвинчуються.
  • Переверніть банки до того часу, як варення вистигне.
  • Якщо ви закриваєте бенки полієтиленовими кришками – не перевертайте банки та після остивання зьерігайте у холодильнику.
  • Для досягнення найкращих результатів зберігайте джеми в темному прохолодному місці.

Речі, які можуть піти не так

Мій джем не схопився

Для цього може бути кілька різних причин.

Було використано недостатню кількість пектину; було використано занадто багато або занадто мало цукру; використані фрукти були перезрілими або недостиглими, або ви переварили суміш з варенням.

Як виправити?

Злийте рідке варення назад у чисту велику каструлю. Доведіть до кипіння та додайте ще 8 грамів агар-агару.

У моєму джемі утворилися кристали

Незважаючи на те, що це непривабливо виглядає, ваш джем цілком їстівний! Кристали утворюються через те, що цукор не розчинився повністю, перш ніж довести його до кипіння, або спочатку було додано занадто багато цукру. На жаль, це неможливо виправити, але наступного разу просто переконайтеся, що ваш цукор повністю розчинився, перш ніж довести його до кипіння, і суворо дотримуйтеся рецепту.

Мій джем на смак пригорів

Це тому, що ваш джем прилип до дна каструлі і підгорів під час кипіння. Наступного разу переконайтеся, що ви постійно помішували джем, повільно доводячи його до кипіння.