HomeОпалення та вентиляціяВибір дров’яної печі або каміна для правильної тепловіддачі та навколишнього середовища
Вибір дров'яної печі або каміна

Вибір дров’яної печі або каміна для правильної тепловіддачі та навколишнього середовища

Печі на дровах – які найкращі та які горять найчистіше?

Читання технічних характеристик печі на дровах може бути досить складним, тож як вибрати? Давайте витрусимо важливі моменти з усіх технічних жаргонів і зробимо процес трохи приємнішим, так що простіше сказати, які дров’яні печі дають найбільше тепла, найкраще горять і спалюють найчистіше – особливо важливо, якщо вибирати піч для стійкого способу життя і мінімальний вплив на навколишнє середовище.

Наведемо приклад деяких цифр, на які вам потрібно буде подивитися, їх значення полягає в основному в тому, щоб можна було порівнювати одну дров’яну піч з іншою:

Максимальна вихідна ємність із сухою деревиною – наприклад, 24 кВт/год
Максимальна площа обігріву, наприклад, 223 кв. м
Об’єм топки, наприклад, 0,3 куб. м
Ефективність: напр. 78%
Середня норма викидів твердих часток: напр. 3,9 г/год

Вибір правильного розміру дров’яної печі

Незалежно від того, чи шукаєте ви вбудовану або окрему піч на дровах або камін на дровах, покупка потрібного розміру дуже важлива, але не ризикуйте аневризмом, намагаючись обчислити кВт за годину порівняно з квадратними метрами або загальними об’ємом повітря. Замість цього перейдіть із наступними показниками: ваш будинок великий, середній чи малий? Це досить повітронепроникний або постійно протяги од відкритих вікон? Чи буде ваша піч на дровах основним джерелом тепла чи просто доповненням? Ваш будинок погано, помірно або надмірно утеплений?

Оскільки виробник дров’яної печі не може знати, наскільки добре утеплений або герметичний ваш будинок, квадратні метри та вихідні параметри є цінними для того, щоб дізнатись, де дров’яна піч потрапляє в масштабі “малого, середнього або великого”, але це справді про це.

Для будинку в 500 квадратних метри, який має слабку теплоізоляцію, може знадобитися надмірна піч, суперутеплений будинок на 500 кв. метри, який може бути суперізольований, може обходитися надмірно малою піччю. Тому не купуйте лише на основі квадратних метрів.

Якщо ви обрали занадто велику для вашого простору дров’яну піч, ви будете або перегріватися, або вона буде працювати при більш низькій температурі. Якщо його використовувати при занадто низькій температурі, це означає менш ефективний обігрів та більш високі викиди частинок. Ви забруднюєте менше і отримуєте найбільшу цінність від вашої деревини при спалюванні при досить високій температурі вогню, не кажучи вже про те, правильні умови зберігають ваш димохід чистішим. Тому отримання правильного розміру печі дуже важливо.

Чудовий спосіб визначити розмір пічки, який вам знадобиться для існуючого будинку, – це знати, скільки електроенергії або газу або деревини ви використовували для теплоти минулого року. Якщо ви розмовляєте з досить добре обізнаним дилером на піч на дровах і даєте їм уявлення про продуктивність ваших будинків та загальні потреби (первинне або додаткове джерело тепла), вони повинні допомогти вам обрати.

Вбудована піч на дровах або автономна піч на дровах

Вбудовані дров’яні пічі більше схожі на камін із старих часів, лише з включенням скляних дверей; вільно стоячі дров’яні печі – це ноги та видима димохідна труба. Усі ті ж правила застосовуються щодо розміру печі, викидів твердих часток та методів ефективного спалювання деревини; відмінність, крім візуального, полягає в розподілі тепла.

Вбудована піч на дровах

Самостійні дров’яні печі – це в основному обігрівач, а не повна система опалення будинку. Деякі мають додатковий вентилятор або вентилятор, який допомагає циркулювати теплу в приміщенні, але їх важко використовувати як основну систему опалення, якщо у вас не дуже відкрита концепція. Вбудовані дров’яні печі можуть діяти трохи більше, ніж піч, оскільки вони здатні відводити тепло по всьому будинку, навіть від основного поверху до підвалу.

Самостійні дров'яні печі

Ваш вуглецевий слід від опалювання деревиною

Опалення деревиною не одразу зробить вас негідником, якщо ви не живете на острові з одним деревом, що залишилося. Деревина – поновлюваний ресурс і її досить велика кількість у більшості районів, безумовно, для сільських паливних дерев.

Дерева поглинають вуглець у міру зростання, і вони вивільняють його, коли вони розкладаються. Спалювання деревини виділяє вуглець, але лише приблизно на 20% більше, ніж якщо ви залишите дерево гнити на лісовій землі.

Це не говорить про те, що спалювання деревини як палива для опалення має такий самий вплив, як і залишає її гнити в лісі, оскільки це також збагатить ґрунт, але вам потрібно буде якось обігрівати будинок. Порівняно з іншими викопними видами палива, деревина, яка продумана і належним чином спалена, є дуже поважною альтернативою.

Екологічні наслідки для вашого дров’яного дерева будуть сильно відрізнятися залежно від кількох факторів – якості вашої печі, вмісту вологи в деревині, яку ви спалюєте, температури, в якій ви її спалюєте, і де ви знаходитесь.

Якість дров впливає на продуктивність

Листяні породи, безперечно, краще, ніж хвойні, як паливо, але основна причина полягає в тому, що хвойні дерева горять набагато швидше, тому завантажувати її потрібно набагато частіше. Закидаючи дрова з клена або дуба вночі, можна зранку залишити вас грядкою з вугіллям, завантажувати такий же об’єм сосни не буде. Хвойні дерева також означають більше розщеплення, більше укладання та перенесення.

Самостійні дров'яні печі

Ідея, що хвойне дерево спричиняє набагато більше нарощування креозоту в димоходах, і масштабність цього як проблема є дещо дискусійною.

Можливо, ви чули, що горіння мокрого дерева швидше засмітить вашу піч, хоча справа не в самій волозі, а в тому, що волога робить її набагато важче, щоб вогонь горів при потрібній температурі. Значна частина енергії, яка могла б забезпечити тепло, замість цього витрачається на кип’ятіння та випаровування води в деревині.

Спалювання деревини при потрібній температурі

Температура, при якій ви регулярно працюєте з піччю, – це велика змінна у визначенні ефективності та загального впливу на навколишнє середовище. В ідеалі ви хочете, щоб вогонь залишався біля позначки 280-300 °С.

Летючі гази починають утворюватися при температурі близько 230 °С в процесі горіння деревини, і вони починають згоряти близько 280 °С. Ось тут термін «вторинне горіння» входить із пічами, які мають таку потужність, що на сьогоднішній день пропонують майже всі виробники. Без функції вторинного згоряння значна частина пального вашої деревини (до 60%) втрачається в димоході, коли ці гази не спалюються.

Регулярне спалювання нижче оптимальної температури призведе до швидшого накопичення креозоту в пічних трубах, збільшивши ризик пожежі в димоході, якщо ви піднімете його вище рекомендованої температури спалювання.

Якщо у вашому димоході накопичилося багато креозоту, то креозот може запалати навіть і при відносно низькій температурі вогню. Як тільки креозот спалахне, температура димоходу швидко зросте до 1000 °С, і в цей момент він, напевно, почне гукати.

Димохідний вогонь – це час для занепокоєння, але не паніки. Якщо ви отримали пожежу димоходу, вам слід з обережністю викликати пожежну службу, а після цього у вас повинен бути сертифікований монтажник, який огляне димохід на предмет пошкоджень.

На даний момент ви знаєте, що важливо знати точну температуру вашої печі, тому вам знадобиться термометр. Є магнітні термометри, але якщо вони читають температуру зовнішньої труби, а не внутрішню, вони не такі надійні. Зондовий термометр – кращий варіант, ви просвердлите невеликий отвір у димохідній трубі (на пропонованій виробниками висоті) і вставите його.